De flietspaal van de provincie Antwerpen duikt op aan de abdij van Tongerlo.  Om fietsers letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers te plaatsen, zet de provincie een reizende flietspaal in. Deze flietspaal maakt actiefoto's van fietsers. Op zaterdag 2 mei staat de flietspaal van 9 tot 17 uur aan de abdij van Tongerlo. Dat is vlakbij fietsknooppunt 81, één van de populairste knooppunten in onze provincie.

De provincie investeert sterk in haar fietsenknooppunten, waarmee de mooiste en veiligste fietspaden van de provincie met elkaar verbonden worden. Goed voor 2.750 km fietsplezier en 7 miljoen recreatieve fietstochtjes per jaar. Op www.laatjeflietsen.be kan je het volledige fietsaanbod van de provincie Antwerpen en alle flietsfoto's bekijken.

De flietspaal stond op dinsdag 21 april ook al aan het provinciehuis aan de Singel in Antwerpen en op 23 april op de fietsostrade Antwerpen – Essen. Op zaterdag 2 mei stelt de provincie haar flietspaal op in het hartje van de Kempen, aan de abdij van Tongerlo. De flietspaal maakt foto's van alle fietsers. Wie zijn/haar toestemming geeft, ziet zijn foto maandag 4 mei verschijnen op www.laatjeflietsen.be.

Op de fiets met helden en heiligen

De flietspaal staat op zaterdag 2 mei aan de Oevelse Dreef aan de abdij van Tongerlo, vlakbij fietsknooppunt 81. Je passeert er ondermeer als je de digitale lus 'Op de fiets met helden en heiligen' volgt. Deze themalus rond religieus erfgoed lanceerde provincie Antwerpen samen met het Nederlandse AbelLife in 2013.

De fietslus slingert langs knooppunten in Westerlo, Herselt, Laakdal, Meerhout en Geel. Provincie Antwerpen realiseerde deze themalus in het kader van het project Sociale Innovatie Religieus Erfgoed, met subsidies uit het Interreg IVa Vlaanderen-Nederland programma.

Tijdens een fietslus over religieus erfgoed kan een (fliets)stop aan de abdij van Tongerlo niet ontbreken. Naast imposante abdijen kan je ook bescheiden veldkapelletjes en ander moois ontdekken.

Je downloadt de route op de AbelLife-app. De app is geschikt voor iPhone, iPad en Android. Het gebruik is 100 procent offline. Je kan uiteraard ook vrij langs het knooppuntennetwerk trappen of gebruik maken van een fietskaart of routeplanner zonder themaroutes te volgen. Tips voor fietsen in en rond Tongerlo vind je op www.kempen.be/nl/doen/fietsen.